Anders Zorn

Anders Leonard Zorn var en svensk konstnär som levde mellan 1860 och 1920. Från början hette han Anders Leonardsson men tog sedan sin fars efternamn som var från Tyskland, detta trots att han aldrig träffat sin far, Johann Zorn. Han betraktas som en av Sveriges stora konstnärer och blev uppskattad för sina verk även utanför Sverige. I USA anlitades han som porträttmålare av bland annat presidenter, företagsledare och societetsfolk.

Anders Zorn

Anders Zorn

Biografi

Anders Zorn föddes i Mora 18 februari 1860. Hans mor hette Grudd Anna Andersdotter och kom från en småbrukarfamilj från Mora. Hon träffade Zorns far när hon tillfälligt jobbade på von Dübens bryggeri i Uppsala. De hade en kort kärleksaffär men något mer än så blev det inte. Johann Zorn erkände faderskapet men träffade aldrig sin son och avled i Finland 1872. Zorn växte upp på sina morföräldrars gård i utkanten av Mora då hans mor jobbade mycket i Uppsala. Med det lilla arv som Johann Zorn lämnade efter sig kunde Zorn börja studera på Enköpings läroverk när han var tolv år. Lärarna upptäckte snabbt Zorns konstnärliga talang. Vid femton års ålder började han som elev vid nuvarande Tekniska högskolan, då hette det Slöjdskolan. Kort därefter fick han inträde i Konstakademins skola för att två år senare börja i modellskolan där han gick i tre år.

På en elevutställning 1880 slog Zorn igenom med sin akvarell I sorg. Han hade redan en del porträttbeställningar från välbärgade stockholmare och nu blev han än mer uppmärksammad. Han träffade sin blivande fru, Emma Lamm, 1881 under ett sådant beställningsjobb, och de ingick en hemlig förlovning i väntan på att Zorn skulle skaffa sig en stadig inkomst. Han tillbringade ett par år utomlands men kom tillbaks till Sverige 1885 och kunde nu gifta sig med Emma Lamm. De bosatte sig i Paris 1888. Flera av Zorns målningar ställdes ut på en salong i Paris och hans plats på den internationella konstnärsscenen var stark och han tilldelades Hederslegionen i Paris 1889.

I USA uppskattade man speciellt Zorns porträtt och Zorn gjorde regelbundna resor till USA då han fick beställningar av industrimagnater och politiker som betalade stora summor pengar för att låta sig avporträtteras av honom. Makarna Zorn flyttade tillbaka till Sverige år 1896 och bosatte sig på Zorngården i Mora. Här skapade han mestadels landskapsmålningar och en del skulpturer såsom Nymf och Faun, Morgonbad samt en staty av Gustav Vasa. Den 22 augusti dog Anders Zorn på Mora lasarett efter att ha drabbats av blodförgiftning i buken. Emma Zorn dog 1942 och deras hem Zorngården blev efter det ett museum.

Målningar

Det verk som Zorn själv värderade högst var hans målning Midsommardans från 1897. Den finns idag på Nationalmuseum i Stockholm. Andra igenkända målningar är bland annat Sommarnöje (1886), Midnatt (1891) och Kvinna som klär sig (1893). Det som han blev mest känd för var dock de porträtt han målade. Han har porträtterat de tre amerikanska presidenterna Grover Cleveland, Theodore Roosevelt och William Howard Taft. För den som vill se flera verk av Zorn finns Zornmuseet i Mora som har världens största samling av Anders Zorns verk.

Comments are closed.