Carl Larsson

Carl Larsson var en svensk konstnär som levde mellan 1853 och 1919. Han kom att förvandlas från en fattigpojke till en av landets mest kända konstnärer. Han startade från botten och slutade sitt liv på toppen. Hans främsta framgång beror på de akvarellmålningarna från det egna konstnärshemmet i Sundborn. Dessa akvareller kom att bli en symbol för familjelycka och det goda svenska hemmet.

Carl Larsson

Carl Larsson

Biografi

Carl Larsson föddes i Gamla stan i Stockholm den 28 maj 1853. Hans far var en inflyttad diversearbetare som beskrevs som en man med hätskt temperament. Hans mor var tvätterska och gjorde trots de svåra förhållandena i hemmet, allt för att hålla hemmet rent och humöret glatt.

Under 1850-talets slut flyttade familjen till Ladugårdslandet, nuvarande Östermalm, där de hyrde in sig i de ruckliga träkvarteren. Carl Larssons tid här beskrev han själv med att skriva att svälten var det minsta problemet, för här rasade lungsoten och blodiga slagsmål och det var en plats där mördare och tjuvar pekades ut. Vardagen för unge Carl bestod av att hjälpa till med familjeförsörjningen genom att exempelvis skotta snö, hugga ved och hjälpa till med tvätten. Han gick i fattigskolan där han var en lättlärd elev. Hans konstnärliga sida var redan utvecklad vid denna tid och han tecknade så fort han hade möjlighet. Vid tretton års ålder uppmuntrades han av lärare på fattigskolan att söka in på Konstakademins förberedande avdelning, och det gjorde han, och gick vid sexton års ålder vidare till Antikskolan. År 1876, efter tio års studier på Konstakademins olika avdelningar så reste Larsson till Frankrike och bosatte sig i Grèz-sur-Loing. Här var det lätt för Larsson att hitta motiv i form av trädgårdar, fruktträd, badstränder, gamla lusthus och bryggor och unga kvinnor i solljus.

Det var i Grèz-sur-Loing som Larsson han träffade sin fru Karin och på mitten av 1880-talet flyttar de hem till Sverige igen där Larsson var chef för Göteborgs museums konstskola mellan 1886 – 1891.

I slutet av 1880-talet fick paret Larsson gården Lilla Hyttnäs av Karins föräldrar. Carl och Karin fick sammanlagt åtta barn tillsammans och det var här i Lilla Hyttnäs som Carl Larssons kända akvareller som skildrar hans familj blev verklighet. Larsson ansåg dock att det var hans monumentala arbeten med fresker i skolor, museer och andra offentliga byggnader som var mest betydelsefulla. Hans sista monumentalverk Midvinterblot skulle få pryda trapphallens vägg i Nationalmuseum i Stockholm, men hans målning avvisades av styrelsen och Carl Larssons besvikelse var stor. I hans självbiografi skriver han ”Midvinterblots öde knäckte mig! Med dov vrede erkänner jag detta”. Denna självbiografi, Jag, avlutade han ett fåtal dagar innan han avled den 22 januari 1919.

Målningar

Målningen Midvinterblot såldes till Japan men köptes tillbaka av just Nationalmuseum 1997 och idag hänger målningen på precis det ställe det var tänkt, i trapphallen på Nationalmuseum. Hans tavlor med motiv på familjen är de allra mest kända. Några exempel på sådana är ”Brita och Jag” från 1895, ”Frukost under stora björken” från 1896 och ”Julaftonen” från 1904. För den som vill se fler målningar av Carl Larsson finns en lista över hans målningar här.

Comments are closed.