Dyra konstverk

Det finns otroligt dyra konstverk och den allra dyraste som sålts är “No 5, 1984”, Jackson Pollock – 109 miljoner euro: Detta är det bästa verk som han någonsin gjort och föreställer bruna och gula droppar som skall gestalta den “expressionistiska rörelsen”. År 2006 såldes detta konstverk för 109 miljoner och köptes av en mexikansk finansman vid namn David Martinez. David erkänner inte alls att han köpt denna tavla eventuellt för att han är rädd för att bli rånad?

Dyra konstverk

Dyra konstverk

No.6 (Violet, Green and Red), Mark Rothko – 140 miljoner euro: År 2014 köpte Dmitry Rybolovlev detta konstverk för 140 miljoner euro. Han är en rysk miljardär som kan kasta pengar runt omkring sig som han behagar. Rothkos konstverk har sålts i över 10 år med goda resultat och de har inbringat miljontals sköna sedlar. “Nu couché”, Amedeo Modigliani – 158 miljoner euro: Mellan år 1917 och 1918 målades denna tavla och är ett av de mest kända tavlor som han gjort.

Den såldes för 158 miljoner euro och det var Lui Yiqian som för övrigt är mijardär såklart och även en förståndig investerare. Pendant portraits of Maerten Soomans and Oopjen Coppit”, Rembrandt – 160 miljoner euro: Två stycken museér köpte dessa konstverk tillsammans och de turas om med att ställa ut dem. Detta är ett rekordbelopp för tavlor av Rembrandt. Museérna är Louvren i Paris och Rijksmuseum i Amsterdam. De samlade in pengarna tillsammans också. De är riktiga mästerverk enligt konstkännare.

Tavla av Picasso

“Les Femmes dÁlger (“Version O”), Pablo Picasso – 161 miljoner euro: Picassos tavlor har alltid varit populära och den här tavlan hör till en serie tavlor som innehåller 15 stycken, men alla har sålts separat. Detta är den sista av målningarna i serien och den anses vara den viktigaste av dem. Den såldes för hela 161 miljoner euro år 2015. Köparen heter Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani och han var tidigare premiärminister i Quatar. “When Will You Marry”, Paul Gauguin – 162 miljoner euro: Denna tavla målades år 1892 av två kvinnliga konstnärer från Tahiti och de använde Gauguins färgsättning på den. En samlare köpte tavlan för 162 miljoner euro och det är inte konstigt att det blev ett sådant högt belopp, eftersom färgsättningen var denna. “The Card Players”, Paul Cézanne – 173 miljoner euro: Konstverket föreställer två män som spelar kort och gjordes under Cézannes sista år som konstnär. Tavlan är en av fem konstverk som hör ihop och den absolut enda tavlan som kunde köpas av privatpersoner. Denna ägs av den kungliga familjen av Qatar och köptes år 2011 för 173 miljoner euro.

“Number 17A, Jackson Pollock – 177 miljoner euro: Detta är ännu en droppmålning som skall gestalta abstrakt expressionism. Detta konstverk innehas av hedgefondsmiljardären Kenneth Griffin år 2015. Tavlan kan ses på Art Institute of Chicago idag.

Comments are closed.