Edvard Munch

Edvard Munch föddes i Löten i Norge den 12 december 1863 och avled 23 januari 1944 och var en norsk konstnär. Idag är han fortfarande Norges främste konstnär och var en viktig inspirationskälla för den tyska expressionismen. Det som gjort Munch känd är hans tavla Skriet som är ett expressionistiskt motiv som Munch framställde mellan 1893–1910 i fyra olika målningar och en litografi. En av de största samlingarna av hans verk utanför Norge finns på Thielska Galleriet i Stockholm som har tolv oljemålningar och nästan 100 grafiska blad av Munchs verk.

Edvard Munch

Edvard Munch “The Scream”

Biografi

Edvard Munch föddes som son till Laura Catherine Bjølstad och Christian Munch. Edvard hade en äldre syster och fick senare tre yngre syskon. Hans uppväxt präglades av flera nära dödsfall. Hans mor dog av tuberkulos när Munch var fem år gammal och hans syster dog av samma sak när han var tretton år. Han förlorade även en bror vid unga år och en av hans yngre syster fick diagnosen sinnessjuk. Han uppfostrades av fadern som också sägs ha varit sinnessjuk. Munch var ofta sjuk om vintrarna och var hemma mycket från skolan och det han gjorde för att hålla sig sysselsatt var att rita. Som sextonåring började han studera på Christiania Tekniske Skole men hoppade av efter ett år.

Han bestämde sig för att han ville bli målare och anslöt sig till en grupp naturalistiska konstnärer. Om sin far och uppväxt har Munch skrivit ”Min far var temperamentsfull, nervös och överdrivet religiös- till punkten av psykotiskt. Från honom ärvde jag frön av galenskap. Änglarna av rädsla, sorg och död stod vid min sida från den dag jag föddes”. Hans uppväxt bidrog till att inspirera hans makabra visioner och mardrömmar. Vintrarna 1889 till 1892 tillbringade Munch i Frankrike och efter det bodde han växelvis i Berlin och Paris. I Berlin umgicks han bland annat med August Strindberg och det var under den här perioden i hans liv som Munch målade sina tavlor Skriet, Kyssen och Vampyr. Han träffade en kvinna vid namn Tulla Larsen 1898 då Munch var 35 år gammal.

De blev ett par i fyra år men förhållandet tog slut 1902 då Munch en dag var upprörd och sköt sig själv i fingret. Det var början på en tung period för Munch, han hade svårt att komma över Tulla och fick efter en tid ett sammanbrott som ledde till att han vårdades på klinik i Köpenhamn. Efter det återvände han till Norge och köpte gården Ekely utanför Oslo. Här tillbringade Munch sin tid i ensamhet i hans nästan självförsörjande gård. Han fortsatte att måla men motiven skildrade nu hans liv på gården. Munch avled den 23 januari 1944 vid en ålder på 80 år. Det mesta av hans verk finns idag på Munch-museet i Oslo som har en samling på cirka 1 100 målningar, 4 500 ritningar och 18 000 tryck av Munchs verk.

Skriet

Flera av Munchs målningar har olika sinnestillstånd som motiv, Skriet är inget undantag. Munch har om Skriet skrivit:

”Jag gick längs vägen med två vänner, så gick solen ned. Himlen blev plötsligt blodröd. Jag stannade, lutade mig mot staketet utmattad. Över den blåsvarta fjorden och staden låg blod och eldtungor. Mina vänner gick vidare och jag stod där darrande av rädsla och jag kände hur ett högljutt, ändlöst skri genomträngde naturen”. 2012 såldes Skriet på Sotheby’s i New York. Det vinnande budet var 107 miljoner amerikanska dollar och tavlan blev den dyraste målning som dittills sålts på auktion.

Comments are closed.