Georgia O’Keeffe

Georgia Totto O’Keeffe var en amerikansk konstnär som levde mellan 1887 och 1986. Hon är mest känd för sina målningar av förstorade blommor och New Yorks skyskrapor. Hon kallas för modernismens moder och är internationellt känd för sin innovativa konst. Hennes bidrag till modernismen är förutom skyskrapor och blommor, bland annat hennes glödande landskap och bilder av ben mot den starka ökenhimlen.

Georgia O’Keeffe

Georgia O’Keeffe

Biografi

Georgia O’Keeffe föddes i Sun Prairie i Wisconsin, USA den 15 november 1887. Hon var dotter till Francis och Ida O’Keeffe och hade sex syskon. Familjen bodde på en gård i Wisconsin. O’Keefes början till att bli konstnär var när hon 1905 började på Konsthögskolan i Chicago. Hon hade sedan tio års ålder velat bli konstnär och hon såg fram emot att få börja på Konsthögskolan. Hon var en av de bästa eleverna i sin klass men tvingades ta ett års paus från sina studier då hon 1906 drabbades av tyfusfeber. 1907 deltog hon i Art Students League i New York och vann året därefter ett pris i form av ett stipendium för sin oljemålning Död kanin och kopparkruka.

1908 arbetade hon i två år som illustratör och sedan som lärare i sju år fram till 1918. Hon fortsatte under tiden att måla och 1916 hölls en utställning av hennes målningar. Mannen som hade anordnat denna utställning hette Alfred Steiglitz och han erbjöd henne att flytta till hans studiolägenhet i New York under ett år för att måla. O’Keeffe nappade direkt och flyttade till New York från San Antonio. Steiglitz och O’Keeffe förälskade sig i varandra och gifte sig 1924. O’Keeffe utvecklade en abstrakt stil i början av sin karriär och många av hennes målningar var dramatiska och skarpa förstoringar av framförallt blommor. I mitten av 1920-talet var O’Keeffe erkänd som en av Amerikas viktigaste och framgångsrika konstnärer. I början av 1930-talet spenderade O’Keeffe mer och mer tid i New Mexico och de följande två decennierna tillbringade hon till största delen här, något som påverkade hennes inriktning inom konsten.

Den torra terrängen, antika spanska arkitekturen och vegetationen blev hennes inspiration till nya målningar. Efter hennes man dog 1946 flyttade hon permanent till New Mexico och hennes hus finns med på flera av hennes målningar från denna tid. På 1950-talet hade O’Keeffe inspirerats av sina resor till bland annat Peru och Japans Mount Fiji och hon gav ut en samling med bilder som var inspirerat av det hon såg från fönstret på flygplanen. Under 1970-talet förändrades hennes syn kraftigt och den sista oljemålningen gjorde hon 1972. År 1984 flyttade hon till Santa Fe för att komma närmare den medicinska vård hon behövde och två år senare, 1986, dog Georgia O’Keeffe vid en ålder av 98 år.

O’Keefes arv och tavlor

O’Keeffe håller rekordet för det högsta priset som betalats för en målning av en kvinna. Henne målning från 1932, Jimson Weed / White Flower No. 1 såldes 2014 för 44,4 miljoner dollar. 1997 öppnades Georgia O’Keeffe Museum i Santa Fe. Här finns en stor del av hennes arbete i form av fotografier, arkivmaterial och målningar. Även andra tillgångar som tillhört O’Keeffe finns här. Hennes tavla Petunia från 1925 markerade början på hennes storskaliga målning av just blommor.

En tavla som tydligt visar O’Keefes påverkan av New Mexico är Ram’s Head with Hollyhock vilket föreställer skelettet av en bocks huvud mot ökenhimlen.

Comments are closed.