Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci var en italiensk konstnär som levde mellan 1452 och 1519. Han föddes i en liten stad kallad Anchiano som ligger nära samhället Toscana i Italien. Hans far hette Ser Piero och var notarie i Vinci och hans mor var Caterina, en ung bondkvinna. Leonardos namn betyder Leonardo herr Pieros son, från Vinci och detta fick han heta då han var född utom äktenskapet. Förutom känd målare var har även arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och filosof.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Biografi

Leonardos tidiga liv är inte välkänt, men det man vet är att han tillbringade sina första fem år i sin födelseort med sin mor och far. Hans mor lämnade dem sedan för att gifta sig med en annan man. Kvar var Leonardo och hans far, Piero. I huset bodde även Leonardos farföräldrar och farbror. Hans far gifte sedan om sig med en sextonårig tjej som sedan dog ung. När Leonardo var sexton år gifte hans far om sig igen, denna gång med en tjugoårig tjej som också dog ung utan barn.

Piero gifte om sig en tredje gång och fick sex barn med denna kvinna och sedan fick Piero sex barn till med sin sista och fjärde fru. Hans mor hade också under denna tid fått barn, hur många är inte helt fastställt men tre eller fyra barn är de siffror som brukar nämnas. Leonardo hade alltså ungefär sexton halvsyskon. Den sista av dessa föddes när Leonardo var fyrtio år gammal. Leonardos stora talanger uppmärksammades tidigt i hans liv och vid 14 års ålder sattes han i lära hos Andre del Verocchio som var en skulptur, guldsmed och målare ifrån Florens. Hans nyfikenhet på bland annat vetenskap och anatomi gjorde att han lärde sig mycket inom dessa områden under sin tid hos Verocchio. Åren 1483 – 1499 tillbringade Leonardo i Florens i tjänst hos hertig Ludvig Sforza.

Här skapade han studier till stadsanläggningar, kanaler och kupoler till kyrkan. Han skissade också på militära vapen som stridsvagnar och ubåtar. År 1494 började han måla på sin berömda tavla Nattvarden. Mona Lisa började målas år 1503, då var Leonardo tillbaka i Florens. Leonardos sista tid spenderades i Rom och i Frankrike, där han avled år 1519, vid en ålder på 67 år. Leonardo anses vara en av de mångsidigaste konstnärerna som funnits och var före sin tid då han gjorde skisser på bland annat helikoptrar, flygande maskiner och fallskärmar och bidrog även med mycket till vetenskapen.

Målningar

Leonardo efterlämnade få autentiska målningar, de mest kända idag är Mona Lisa och Nattvarden,

Mona Lisa är ett porträtt av madonna Lisa Gherardini som var gift med den rike sidenhandlaren Francesco del Giocondo. Porträttet är ett beställningsjobb och det spekuleras i att då tavlan tog cirka tre år att måla färdigt blev Giocondo otålig och vägrade betala. Leonardo flyttade till Frankrike år 1517 och tog med sig tavlan. Efter hans död bytte tavlan ägare flera gånger innan den hamnade hos den franske kungen Frans I på 1930-talet. Porträttet hänger idag på Louvren i Paris. Nattvarden är en muralmålning som Leonardo utförde i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano. Motivet på målningen är Jesu sista måltid. Både målningen och klostret finns idag med bland UNESCO:s världsarv.

Comments are closed.