Pablo Picasso

Pablo Picasso föddes 25 oktober 1881 och avled 8 april 1973. Han var en spansk målare, skulptur, poet och dramatiker som tillbringade det mesta av sitt vuxenliv i Frankrike. Han är känd som en av de mest inflytelserika målarna på 1900-talet och var den som la grunden för den kubistiska rörelsen. Bland hans mest kända verk är Les Demoiselles d’Avignon från 1907 och Guernica från 1937. Picassos fullständiga namn är ovanligt långt. Han föddes nämligen som Pablo Diego José Fransisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Pablo Picasso

Pablo Picasso

Biografi

Picasso föddes i Malaga, Andalusien och var son till målaren och konstprofessorns José Ruiz y Blasco och María Picasso y López. Han visade tidigt en passion och skicklighet när det kom till tecknande och enligt hans mor var hans första ord ”piz, piz”, vilket är förkortat från ordet lápiz som betyder penna på spanska. Från sin far lärde Picasso sig grunderna i bildtecknande och oljemålning, och vid tio års ålder började han signera sina målningar med sin mors flicknamn, Picasso.

Hans karriär som målare anses ha börjat 1894, vid 13 års ålder. Han bedrev sina studier i ett flertal olika konstskolor i Barcelona, ofta vid de skolor där hans far arbetade. Hans intresse för skolan var dock svalt och den sista skolan han gick på hoppade han av efter ett år. År 1904 flyttade Picasso till Paris och bodde där fram tills 1945 då han bestämde sig för att flytta bort från storstaden. Hans verk blev från och med nu mer vågade, färgglada och uttrycksfulla. Picasso dog den 8 april 1973 i Mougins, Frankrike från lungödem och hjärtsvikt.

Olika perioder i Picassos tidiga karriär

Picassos målningar går ganska enkelt att kategorisera i olika perioder. Mellan åren 1901 – 1904 hade han sin blåa period som kännetecknas av målningar gjorda i nyanser av blå och blågrön, endast vid ett fåtal tillfällen användes andra mer livliga färger. Hans rosenröda period började 1904, samma år som Picasso bosatte sig i Frankrike, och varade till 1906. Perioden kännetecknas av målningar gjorda i rosa, ljusrött och orangea färger med inslag av brunt/grått. Målningarna under denna period innehåller mycket cirkusfolk och akrobater. Hans period av afrikansk konst och primitivism varade mellan 1907 – 1909 och det var under denna period som hans kända målning Les Demoiselles d’Avignon kom till.

När han visade målningen för bekanta i sin studio möttes han av chock och avsky inför målningen och la den till sidan innan han år 1916 ställde ut den offentligt. Hans period av analytisk kubism följde och pågick till 1912. Denna stilen var ny och utvecklades av Picasso tillsammans med Georges Braque och kännetecknas av brunaktiga och neutrala färger. Man kan betrakta målningarna här som att de tog sönder objekt och analyserade deras former. Hans period kallad syntetisk kubism var en vidareutveckling av genren där tapeter eller delar av tidningssidor klistrades in i målningar, vilket markerade den första användningen av collage i konst. Hans mest kända målning Guernica är hans skildring av staden Guernica under det spanska inbördeskriget. Picasso ville att detta dåd, utfört av tyska bombplan skulle uppmärksammas. Tavlan med sina mått på 3,49 x 7,76 meter hänger idag på Museo Reina Sofia i Madrid.

Comments are closed.