Pieter Bruegel den äldre

Pieter Bruegel den äldre var en flamländsk renässanskonstnär som föddes i hertigdöme Brabant, en del av nuvarande Nederländerna och Belgien. Han föddes cirka 1525 och var verksam under mitten av 1500-talet. Efter att ha varit lärling till Pieter van Aelst  reste Bruegel som gesäll i Frankrike, Italien och Antwerpen. Under det senaste decenniet av sitt liv levde och arbetade Bruegel i Bryssel. Tyvärr avled Bruegel i 1569 när han vara bara 42 år gammal.

Pieter Bruegel den äldre

Pieter Bruegel den äldre

Pieter Bruegel var grundare till en familj av konstnärer och skickliga hantverkare.  Pieter Bruegel den äldre hade 2 söner, Pieter Brueghel den yngre och Jan Brueghel den äldre i släkten. Pieter Bruegel den äldre var själv yrkeskonstnär som sysslade med måleri lite senare i livet. Under några år innan arbetade honom mestadels med att göra teckningar till gravyrer för Hieronymus Cock, en graverare och ledande europeisk grafik handlaren. Eftersom hans arbete var populärt kunde Bruegel försörja sin familj utan problem. Men idag är Pieter Bruegel den äldre mest känd för sina oljemålningar.

Många handlar om vanliga bönder och landsbygdens liv och en del konsthistoriker anser att han själv var av bonde bakgrund. Hursomhelst sätt Pieter Bruegel den äldre vanliga folk i centrum. Under renässansen fanns det en ny trend mot mer realism i målningar och Bruegels arbete var en viktig del av detta. Historiker använder hans målningar fortfarande när de studerar livet i Europa under renässansen. Dessutom var självaste landskapet en essentiell del av Bruegels oljemålningar. Under medeltiden var det vanlig att man gjorde små, roliga bilder på manuskript kanterna. Det var också vanlig med bönböcker med bilder som visade vanliga folk som utförde sina dagliga sysslor.

Bruegels skapande kan ses som en uppdaterad variant av det. Han inte bara avbilder vanliga människor i sina tavlor men också för att han visa en bra humör sinne. Man får intrycket av att Bruegel skrattar med dem han skildrar. Liksom de flesta konstnärer utvecklades Bruegel sin konstnärliga stil under sin livstid.  Under tiden minskade han mänskliga figurer i sina tavlor och sätt allt mer vikt på några få, stora figurer. Och även om han utförde de flesta av sina tavlor i oljefärger på träpanelen ibland använde Bruegel tempera färgerna. Bruegels tavlor, både sekulära och religiös, kännetecknas av kärleksfullt målade detaljer.

Några kända konstverk

Bruegels tavla Babels torn från 1563 finns nu hos Kunsthistorisches Museum i Wien. Tavlan är uppfattad av många konsthistoriker som en av de bästa avbildningarna av detta ämne någonsin. Hans färg bruk är djärv och fantasifull och passar bra till ämnet. Kavalleriets procession skapat i 1564 behandlar också ett bibliskt tema. Här är ämnet korsfästelsen av Jesus Kristus. Men även om Kristus är bokstavligen i mitten av målningen är han omgiven av dussintals människor. I stället för att vara fokuspunkten försvinner han i publiken nästan. Denna målning finns också i samlingar av Kunsthistorisches Museum. Bondbröllop från 1568 handlar om en bröllopsfest ut på landsbygden. Denna tavla avbildar fattiga bönder på ett realistiskt sätt. Bruegel är varken sentimental eller hånfull när han visar dem på deras festligheter. Och det kanske är ett bra sättet att sammanfatta hela hans konstnärliga karriär.

Comments are closed.