Salvador Dali

Salvador Dali var en konstnär som höll på med surrealistisk konst. Han är känd för sina drömska och lite bisarra målningar där hans tavla ‘minnets envishet’ är den som är allra mest känd och finns i mångas hem även idag

Salvador Dali

Salvador Dali

Förutom att han var en duktig konstnär vem var egentligen Salvador Dali? Det man vet är att han föddes 1904 i den spanska staden Figueres. Han växte upp i ett medelklasshem med en pappa som var advokat och hans mamma som ska ha varit personen som fick Salvador Dali att vilja bli konstnär eftersom hon berömde hans talang och uppmuntrade honom till att ta talangen ännu längre vilket var precis vad han gjorde. Utan någon som trodde på honom i hemmet, vem vet om han hade blivit en lika stor konstnär som han sedan blev. Efter sin mammas uppmuntran så började han på en konstskola och upptäckte bland annat då det modernistiska måleriet där han hörde talas om en konstnär som regelbundet åkte till Paris för inspiration.

1922 flyttade han till Madrid för att studera ännu mer konst året innan hade hans mamma dött i cancer vilket han hade tagit väldigt hårt. På konstskolan fick han uppmärksamhet dels för att han betedde sig snobbigt men också för att hans tavlor var unika och fina då han använde sig mycket kubism i sina målningar. Detta var innan kubismen fanns i Madrid och Salvador Dali fick ta sin inspiration från tidningsartiklar. Internationellt känd blev han inte fören 1928 då han hade en utställning i Pittsburgh. Efter att ha tagit mycket inspiration från kubismen, futurismen och metafysiska målningar så skapades till slut den surrealistiska konsten och han blev där med en viktig person för den surrealistiska konsten. Än idag är hans tavla ‘minnets envishet’ (från 1931) en av de kändaste inom den surrealistiska konsten. Paris blev en viktig plats för honom där han bland annat gick med i en surrealistisk grupp men det var också där som han träffade sin fru som han sedan gifte sig med 1934.

Inte bara intresse för konst

Under sin livstid så målade han hela 1500 målningar. Hans målning Wilhelm Tells gåta finns på moderna museet om man vill titta närmare på den och hans surrealistiska stil att måla sina tavlor på. Förutom kosten hade han även intresse för fotografi, skulptur och film. Tillsammans med vännen Luis Buñuel som jobbade med film skapade de två filmer tillsammans. Han hade även ett samarbete med Disney där han skrev manuset till kortfilmen ‘Destino’ som släpptes så sent som 2003 då Salvador Dali redan hade hunnit vara död i många år.

Han var även bekant med bröderna Marx då främst Harpo Marx och de skrev ett filmmanus tillsammans men filmen blev aldrig producerad till film så om filmen skulle ha blivit en hit eller miss kan man inte veta men visst vore det kul om det hade blivit av. Han levde fram till 1989 där han dog i staden han föddes i. Han dog av hjärtsjukdom och lunginflammation efter att ha fått sämre hälsa efter att hans fru dött 1982.

Comments are closed.