Salvador Dalí

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí var en spansk surrealistisk konstnär som levde mellan 1904 och 1989. De mest kända tavlorna han producerat är av bisarrt och absurt innehåll. Salvador Dalí gjorde mer än bara målade tavlor. Han har jobbat med film, skulptur, fotografi och text och har samarbetat med både Walt Disney och Alfred Hitchcock. Han var tidigt mycket intresserad av målningar och konst och när han var 14 år hade han sin första utställning med tavlor han själv målat.

Salvador Dalí

Salvador Dalí

Biografi

Två år efter Dalís första konstutställning avled hans mor i bröstcancer. Dalí var då sexton år gammal och hans mammas död tog hårt på honom. Året efter, 1922, flyttade Dalí till Madrid och började studera vid en konstskola. Han fick en hel del uppmärksamhet här för sin personlighet och utseende som kan beskrivas som excentrisk. Han var trotsig och blev avstängd från skolan två gånger. Han hade på denna tiden långt hår och polisonger, bar kappa, långa strumpor och knäbyxor. Men han fick också uppmärksamhet för sitt konstnärskap där han experimenterade med kubism i sina tavlor. Kubistiska konstnärer fanns inte i Madrid, därav den stora uppmärksamheten för hans målningar och efter ett fåtal år efter hans start på konstskolan var han även känd internationellt. Detta kom då hans målningar fick vara med på Carnegie International Exhibition i Pittsburgh.

Det var i Paris år 1927, som 23-åring, som Dalí fick upp ögonen för surrealismen. Vid denna tid var han i Paris och där fanns en grupp som kallade sig för Paris surrealistiska grupp som Dalí gick med i. Han tillbringade mycket tid i orten Cadaques i Katalonien och det var han skulle möta sitt livs kärlek 1929. Gala Eluard hette denna kvinna som skulle bli hans fru, och år 1929 semestrade hon med sin man och barn i Cadaques när hon träffade Dalí. Han hade nu problem med sitt sinnelag och Gala såg det som sin uppgift att bota Dalí. Salvador Dalí och Gala flyttade till Amerika år 1934 där hans målningar ställdes ut på flera kända konstgallerier.

Dalí var fortfarande excentrisk och föll in i rollen som galning och trollkarl som trollband sin publik. Hans sinne var fortfarande skört och han fick en kris under 1940-talet vilket gjorde att hans fru Gala till slut lämnade honom, något som påverkade Dalí mycket djupt. Några år senare återvända han till sin födelseort Figueres där han öppnade sitt eget museum 1974. Dalí höll fortfarande sin ex-fru i sina minnen och när hon avled 1982 innebar det en enorm sorg för Dalí och han slutade måla. Hans psykiska hälsa blev ännu sämre och de sista åren spenderade han hemma, i sin säng, och väntade på döden. Dalí avled 1989 och begravdes under domen i sitt eget museum.

Minnets Envishet

Under sin livstid skapade Salvador Dalí cirka 1 500 målningar och de kända tavlor han gjort är oftast fasta föremål porträtterade som om de mjuknat eller smält. Minnets Envishet är ett perfekt exempel på ett sådant och är en av de mest berömda målningar Dalí skapat. Målningen är från 1931 och föreställer ett öde landskap med fyra fickur varav en är stängd och tre är öppna och deformerade. Den ena klockan hänger på en naken gren och två av de andra ligger på vad man tror är en möbel. Målningen ägs idag av Museum of Modern Art i New York.

Comments are closed.