Sandro Botticelli

Alessandro di Mariano di Vanni Felipepe, mer känd som Sandro Botticelli, föddes 1445 och avled 1510 vid en ålder av 65 år. Han var en italiensk målare av den tidiga renässansen. De tavlor han målat med mytologiska ämnen är hans mest kända verk idag, men han målade också tavlor som handlade om ett brett spektrum av religiösa ämnen och även porträtt. Venus födelse är tillsammans med hans målning La Primavera de målningar som blivit mest kända.

Sandro Botticelli

Sandro Botticelli

Biografi

Botticelli föddes i Florens där han kom att bo hela sitt liv. Han utbildades ursprungligen som guldsmed men hans talang för målning upptäcktes tidigt och redan vid 14 års ålder blev han lärjunge hos olika konstnärer. Konstnären Filippo Lippi var en av dessa, en konstnär som också verkade i Florens och hos honom började Botticelli som lärjunge 1465. År 1470 kunde Botticelli skapa en stor verkstad för att bedriva sitt måleri, han hade nu pengarna och var samtidigt berömd.

Detta ledde till att han några få år senare började arbeta för familjen Medici. De var en italiensk adelssläkt som hade ett stort inflytande under denna tid och hans berömdhet spreds snabbt. År 1481 så blev han kallad av påve Sixtus IV att måla frescomålningar i Sixtinska kapellet. Han utförde tre stora fresker här, Kristi frestelser, Jehova av Moses och Straffet för Corahs söner. Han gjorde fler fresker och målningar i Sixtinska kapellet men alla finns inte kvar då de delvis legat i platser som nu förstörts eller fått ge plats åt Michelangelos verk. Året efter, 1482, återvände Botticelli till Florens där han senare samma år skapade en av sina kändaste målningar, La Primavera. Venus födelse, en annan känd målning av Botticelli skapades 1985.

År 1490 hade dominikanen och botpredikanten Girolamo Savonarola en adventspredikan i Florens där har pratade om den nära förestående domedagen. Många åhörare fanns på plats och en väckelserörelse startade. En rörelse som Botticelli greps väldigt starkt av och efter detta blev hans konst nästan uteslutande religiöst. Mot slutet av sin karriär hamnade Botticelli i skymundan på grund av den revolution som åstadkommits inom måleriet genom Leonardo da Vinci och Michelangelo. Han hälsa blev sakta allt sämre och han avled 1510, ogift och 65 år gammal.

Venus Födelse och La Primavera

Venus födelse illustrerar myten om hur gudinnan Venus föds ut havets skum. Målningen tros ha beställts av en ur Medici-släktet men det är uppgifter som inte är bekräftade. Målningen är en temperamålning, vilket var vanligt under 1400-talet. I en temperamålning har färgpigment blandats ut med äggbaserad vätska. Målningen gjordes cirka 1486 och finns idag på konstmuseet Uffizierna i Florens.

Även hans mästerverk La Primavera, som på italienska betyder våren, är en temperamålning som man uppskattar att Botticelli målade i början av 1480-talet. Den har beskrivits som en av de mest omskrivna och mest kontroversiella målningarna i världen och även en av de mest populära målningarna i västerländsk konst. Målningen skildrar en grupp figurer från klassisk mytologi i en trädgård, men ingen historia som kan föra samman dessa figurer har hittats. De flesta kritiker är överens om att målningen är baserad på vårens frodiga tillväxt. Målningen finns idag i på samma konstmuseum som Venus födelse, konstmuseet Uffizierna i Florens.

Comments are closed.