Spektakulära konststölder

Här kommer några fler av de mest annorlunda och roliga stölderna av konst världen över. Det är påhittiga tjuvar som är i farten när det gäller konst och ofta har de något nytt i luven när de lyckas stjäla konst.

Spektakulära konststölder

Spektakulära konststölder

Köptes som hittegods – var stulen

1975 köptes en tavla på en auktion för hittegods från olika tåg. Det var en vacker tavla som familjen lyckades köpa loss på auktionen för 900 kronor. De hängde upp tavlan inne köket i deras hem för att de skulle kunna njuta av den varje dag. Den yngsta sonen i familjen bestämde sig sedan, 40 år efter att den inhandlats, för att ta den på en värdering. Han kontaktade en konstexpert som kom fram till att tavlan var en äkta målning av Paul Gaugin. När de förstod att det var en riktig och äkta Gaugin de hade blev den värderad till någonstans mellan 94  och 280 miljoner kronor. Tavlan hade stulits 1970 från en samlare som bodde i Storbritannien och hade målningen hemma.

Ett annorlunda sätt att gömma en tavla

En annan lite annorlunda histora var den om tavlorna som försvann mot det privata museet Emil Georg Bühle i Zürich. Det var 2008 som tre väpnade rånare stormade in på galleriet precis innan det skulle stänga och stal de fyra första målningarna de kom åt. Tavlorna de stal blev var en från Vincent van Gogh, Edgar Degas, Claude Monet och sedan tavlan Pojke i röd väst som Paul Cezanne målat. Monet och van Gogh-tavlorna hittade ganska snart i en bil som stod olåst på en parkeringsplats. Även tavlan från Degas hittades ett år efter stölden. Kvar blev Pojke i röd väst som fortsatte vara försvunnen. Det var först när serbisk polis stoppat en bil som kördes av kriminella som fyndet gjordes. Bilen stoppades i Belgrad och när de sökte genom bilen hittade de tavlan gömd mellan chassit och innertaket. Målningen som Paul Cezanne har målat värderades till hela 900 miljoner kronor.

Största konststölden i Sveriges historia

Det museum i Sverige som har råkat ut för de största stölderna är Moderna Museet. Den största av stölderna skedde 1993. Tjuvarna var vid det här tillslaget så fyndiga att de sågade sig genom taket på museet. Med sig ut lyckades de få åtta målningar av Picasso och Georges Braque. Till ett otroligt värde av hela en halv miljard kronor värderades tavlorna de hade stulit. Museet hade kontakt med gärningsmännen och efter att ha förhandlat i ett år fick museet tillbaka alla utom en tavla. Det är fortfarande okänt vad gärningsmännen ställde för krav eftersom inga pengar skedde för att få tavlorna tillbaka. Tavlan som fortfarande är försvunnen är Den vita duken som målats av Braque. Det skedde även en stöld från Moderna museet 1987, men den gången var det en bil som körde genom rutorna. En tavla stals och det var Le Jardin från Henri Matisse. Tavlan var sedan försvunnen i 26 år när en mäklare kontaktade Art Loss Register. Mäklaren som kontaktade dem hade fått ett uppdrag att sälja en tavla, men kollade upp den och såg att den var efterlyst. Moderna museet fick tillbaka sin tavla och den polska ägaren hade varit ovetande om att tavlan hade varit stulen.

Comments are closed.