Stora konststölder

Genom historien har det varit ett gäng konststölder. De har varit större eller mindre och har ofta varit väldigt spektakulära. Den minutiösa planeringen konststöld kräver har gjort att de har varit underhållande fall att lösa för polisen.

Stora konststölder

Stora konststölder

Stölden av Mona Lisa

En av historiens allra största konststölder är den som skedde 1911 när Mona Lisa blev stulen från Louvren. Bland de som blev anklagade fanns bland annat Picasso och Guillaume Apollinaire, en poet. Den sistnämnda fängslades även en tid. Senare visade det sig att en italienare vid namn Vincenco Peruggia var den som låg bakom stölden. De andra friades från alla anklagelser om iblandning. Italienaren Peruggia var vid tiden för stölden anställd på Louvren och jobbade som hantverkare.

Museet var stängt på måndagar och han gömde sig under stängningen på söndagen och slog till dagen efter. Stölden i sig var inte särskilt komplicerad. Han använda sina vanliga kläder som personalen brukade använda och gömde tavlan under rocken sedan gick han bara ut genom dörren. Skandalen var ett faktum, men nu vallfärdade istället besökare för att beskåda den tomma platsen där Mona Lisa hade hängt på. Det var inte först förrän efter två år som Peruggia åkte fast. Han hade tagit med målningen från det gömställe han haft det på under de två åren och försökte sälja den i Florens nere i Italien. Han fick avtjäna sju månader i fängelse för den stölden.

En Rembrandt stjäls

En annan väl omskriven stöld är den av ”L’enfant à la bulle de savon” som målades av Rembrandt. En ung 13-årig pojke hade sett tavlan när den hängde på museet Le Musée Municipal Art Et Histoire i den franska staden Draguignan. Han blev förälskad och trollbunden av den vackra tavlan. Förälskelsen släppte inte för Patrick Vialaneix utan femton år senare kunde han inte motstå frestelsen. Vid den tiden hade han jobb som larminstallatör och gjorde en kartläggning över hur säkerhetssystemet på museet såg ut.

Han passade på under den franska nationaldagen var 1999 och det var stort firande utanför museet. Ljudnivån var under en period av dagen som allra högst och det var då han slog till. Innan larmet hade börjat tjuta var Vialaneix redan ute ur museet med tavlan i gott förvar inlindad i bubbelplast. Han gömde sedan tavlan under sin säng under en lång tid. Det här skapade ändå problem för honom i form av ångestattacker som han sökte hjälp för. Han försökte både med terapin och genom att byta bostad, men ångesten hängde kvar över honom.

När han till slut valde att anförtro en vän historien ordnade vännen ett möte med försäkringsagenter. De här agenterna betalade honom 40 000 euro för tavlan, som egentligen var värd fyra miljoner euro. I själva verket var de inga försäkringsagenter utan de försökte sälja tavlan vidare och åkte då fast. Vialineix trodde att han skulle få ett långt fängelsestraff och valde därför att själv ange sig till polisen. Han slapp dock straffet eftersom det hade gått så lång tid att brottet hade hunnit preskriberas. Historien har sedan kommit att bli både en bok och en film.

Comments are closed.