Svenska storslagna konstnärer

Sverige har alltid varit ett land med kreativa och skapande människor som har skapat några riktiga storverk. Flera av dessa är dem stora svenska konstnärerna som har målat flera storslagna verk som än idag är lika aktuella. Svenska konstnärer har alltid haft speciella band med flera länder i Europa men också i världen som har präglat samhället och inte minst konsten och kulturen. Detta märks även bland dem svenska konstnärernas motiv och stil. Denna artikel kommer att handla om dem allra största svenska konstnärerna genom tiderna.

Svenska storslagna konstnärer
Svenska storslagna konstnärer

Bland stora verk och stora konstnärer

I många svenska hem finns det säkerligen repliker på stora svenska konstnärer som Anders Zorn för att bara ge ett exempel. Men vad vet vi egentligen om dessa konstnärer och vilka är faktiskt dem allra största? Denna lista kan inte börja utan att nämna den kanske mest berömda svenska konstnär vilket är just Anders Zorn. Anders föddes 1860 och 1875 började han studier vid Kungliga akademin för det fria konsterna i Stockholm. 1880 blev något av ett genombrott och Anders började att måla mer och mer och hans verk kom att bli mycket populära. Anders som reste mycket i Europa tog även hem sig influenser från andra delar av världen vilket påverkade hans målande. Anders Zorn har målat några av dem mest populära målningar i landet men också i Europa är några av dem är ”Sommarnöje”, ”Midnatt” och många fler.

Carl Larsson

Carl Larsson är också ett väldigt givet namn som liksom Anders Zorn utgör kanske en av dem allra främsta svenska konstnärerna genom tiderna. Född 1853 i Stockholm och började måla rätt tidigt i sin ungdom. Carl tog rätt enkla uppdrag innan han senare flyttade till Paris för att hitta sin stil och för att upptäcka andra stilar. I Paris fick Carl Larsson nya perspektiv och började bli allt mer respekterad inom kulturkretsar. I Stockholm gick bygganden av Nationalmuseum i full fart och man hade utlyst en tävling om vem och vad som skulle pryda museets väggar. Carl Larsson skickade in sina förslag och efter en lång tids obestämdhet från museet så blev tillslut Carl Larsson accepterad och hans målningar fick pryda några av Nationalmuseums väggar. Carl Larsson kom snabb att bli mycket populär och några av hans mest storslagna verk är ”Gustaf Wasas intåg i Stockholm Midsommarafton 1523” men också många fler.

Bruno Liljefors är ett annat stort namn inom konstvärlden. Bruno föddes 1860 i Uppsala. Bruno åkte bland annat till Tyskland men också andra länder för att studera konst och i Brunos fall valde han att inrikta sig på djurmåleri, något han skulle fortsätta med i resten av hand liv. Liljefors var känd för att verkligen studera djur på ett helt annat sätt än hans kollegor, han studerade djurens anatomi, rörelser och annat så att målningarna skulle bli så trovärdiga som möjligt. 1906 blev Bruno även ledamot av Berlins konstakademi och Bruno Liljefors dog 1939 och än idag pryder hans skildringar många svenskars hem. Detta var endast några få av Sveriges stora konstnärer och det finns många men få har format konsten och konstens ställning som dessa tre herrar.

Comments are closed.