Vincent Van Gogh

År 1853 Den 30 mars föddes Vincent Van Gogh i Groot, Zundert, Nederländerna. Han beskrivs idag som en av den största målaren genom tiderna. Hans föräldrar, Theodorus och Anna Cornelia, hade åtta barn. Vincent var andra barnet som dock blev äldst då hans äldre bror dog kort efter födseln. Bland hans yngre bröder hade Vincent ett mer speciellt förhållande med sin bror Theo. Han stöttade konstnären både ekonomiskt och moraliskt. Från år 1869 fram till år 1873 får han vägledning och stöttning av sina föräldrar att åka till Haag för att arbeta för en gren av det parisiska konsthuset Goupil med sin morbror Cent. Här kommer Van Gogh för första gången i kontakt med konstvärlden.

Vincent Van Gogh
Vincent Van Gogh

Van Gogh som vuxen

Efter några år så förlorar Van Gogh till slut intresset för Goupil och avgår. År 1976 Efter att ha lämnat Goupil så åker han för att arbeta som predikant i Belgien i ett fattigt gruvområde som kallas Borinage. Efter 6 månader blev han sparkad men han fortsatte att predika utan att få betalt. Han började då istället att vända sitt intresse mot kolskisser. Det var dock inte fören år 1880 som hans bror Theo uppmuntrade honom att ta målningen vidare. Under en kort tid tog han målningslektioner från Anton Mauve.  År 1886 bestämde han sig för att söka in och även läsa på en konstskola i Antwerpen, Belgien. Det var dock besvikelse som väntade honom även här då han endast efter ett par månader blev utskickad av sin lärare. Van Gogh kom emellertid i kontakt med japansk konst under denna period, som han började samla på ivrigt. Han beundrade de levande färgerna, kanvasens roll och rollens måleri. Dessa intryck har starkt påverkat honom då Vincent målade ett ganska stort antal japanska målningar. Även vissa porträtt som konstnären har gjort har uppvisat japansk konst i bakgrunden.  Efter att ha blivit utvisad från konstskolan så åkte Van Gogh till Paris där han flyttade in med sin bror Theo. Här träffade han flera målare, bland annat Edgar Degas, Camille Pissarro, Bernard, Henri de Toulouse-Lautrec och Paul Gauguin.

Han upptäckte impressionism och tyckte om användningen av ljus och färg. Han lockades också av den teknik som kallas pointillism som satte ett märke på konstnärens egen stil. År 1888 När staden och livet med sina bröder visade sig vara för mycket, lämnade Vincent Paris för Arles, Bouches-du-Rh. Han var imponerad av det lokala landskapet och han trodde sig ha hittat en rikedom av konst där. Han dekorerade sitt hus i gult och skapade en berömd serie solrosmålningar.

Hur Vincent Van Gogh skar av sitt öra

Efter sin flytt så uppmanar Van Gogh målaren Paul Gauguin att komma förbi och beundra skönheten i området. Gauguin accepterade inbjudan men deras möte slutade i en strid. I många år trodde man att detta var anledningen till varför Van Gogh fick ett mentalt utbrott och skar av sitt vänstra öra. Nu på senare tid har man dock upptäckt att anledningen till hans utbrott var nyheten att hans bror Theo skulle gifta sig. Theo var den som stod sin bror närmast och stöttade honom både emotionellt men även ekonomiskt. Vid nyheten att Theo skulle gifta sig så antog Vincent att hans bror inte längre kunde ge honom den ekonomiska hjälpen han behövde.

Comments are closed.