Vincent van Gogh

Vincent Willem van Gogh föddes 1853 i nederländska Zundert och dog 1890. Van Gogh var en nederländsk konstnär och den främsta föregångaren för expressionismens period. Han var son till prästen Theodorus van Gogh och Anna Cornelia Carbentus. På lite mer än ett decennium skapade han cirka 2 100 konstverk varav drygt 860 av dessa var oljemålningar. De flesta av målningarna gjordes under de sista två åren i hans liv.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Biografi

Van Goghs mor var en mycket religiös kvinna och med en far som präst växte van Gogh upp med mycket religiösa inslag. Hans fars lön var blygsam men kyrkan tillhandahöll ett hus till familjen och även två kockar, en trädgårdsmästare och en vagn och häst. För van Goghs mor var det viktigt att upprätthålla den höga sociala status de hade. Van Gogh var ett allvarligt och grubblande barn som lärdes i hemmet av sin mor. Vid sju års ålder fick han gå i byskolan för att fyra år senare placeras i en skola längre hemifrån. Han kände sig övergiven och kämpade för att komma hem, endast för att bli skickad till en annan skola i Tillburg. Vid sexton års ålder började han arbeta för ett företag som sålde konst och hamnade efter fyra år i företagets Londonfilial. Här blev han förälskad i en ung kvinna som han sedan friade till. Hon sa dock nej, något som framkallade en långvarig depression hos van Gogh.

Han förflyttades av företaget till Paris men blev mycket intresserad av religion istället och 1876 fick han avsked från sitt jobb då han inte visade konsten något intresse. Han flyttade till Amsterdam där han studerade teologi, endast för att året därpå hoppa av skolan och bli anställd som predikant i ett belgiskt gruvdriftsområde. Han blev strax därpå avskedad från även detta jobb men predikade ändå, utan att få betalt. Hans talang för konst hade alltid uppmärksammats av hans bror Theo, som han ofta hade brevkontakt med. Theo uppmuntrade van Gogh att ta konsten på allvar vilket blev verklighet för van Gogh runt 1880. Han började med målningslektioner som avlutades på grund av diverse dispyter.

Han flyttade runt och målade på olika platser, men hans liv var kaotiskt. Han blev kär i sin kusin, som avvisade honom. Han flyttade in hos en gravid alkoholiserad prostituerad kvinna. Hans far var starkt emot detta och även andra i hans omgivning tog avstånd från honom. Van Gogh lämnade kvinnan året därpå och i slutet av 1883 var han ensam och övergiven och flyttade hem till sina föräldrar. 1886 flyttade han till sin bror Theo i Paris där han fick ett psykiskt sammanbrott 1888 då han skar av sitt öra och gav det till en prostituerad kvinna. Han blev inlagd på mentalsjukhus där han 1890 sköt sig i bröstet med två skott för att sedan dö två dagar senare i sin bror Theos närvaro. Theo har berättat att van Goghs sista ord var ”sorgsenheten vill vara för evigt”

Målningar

Trots sina 900 målningar under en tioårsperiod såldes endast en av dessa, The Red Vineyard. Van Gogh blev erkänd som målare först på 1920-talet. Strax innan sin död målade han av sin läkare, en målning som år 1990 såldes för 82,5 miljoner dollar. Tavlan Stjärnenatt är en känd målning som van Gogh målade 1889 och föreställer utsikten från hans rum på mentalsjukhuset. Van Goghs självporträtt målad samma år är också vida känd. Många av hans konstverk finns idag på van Goghs museum i Amsterdam.

Comments are closed.